Reskilling 2 – Başarılı bir beceri kazandırma programı nasıl olmalıdır?
Başarılı biri beceri kazandırma programı, işgücünü ve kuruluşu destekleyerek boşlukları kapatır ve genellikle beceri geliştirme programlarıyla devam eder. Bu süreçte en büyük rolü İK departmanı oynar.
Bir önceki blog yazısında önemini belirtiğimiz reskilling, yeni beceri kazandırma programınızın etkisini en üst düzeye çıkarmak için aşağıdaki dokuz adımı kullanabilirsiniz:
1. İhtiyaç duyulan becerileri keşfedin
İhtiyacınız olan yeni beceriler nelerdir, keşfedin. Kuruluşunuzun hangi yönde ilerlediğini ve hedeflerinize ulaşmak için gerek duyulan şeyleri belirledikten sonra, mevcut rollerinizin ve iş gücünüzün bunu desteklemek adına ne kadar donanımlı olduğunu değerlendirmeniz gerekir. Mevcut yetenekler ile hedefleriniz için gereken pozisyonlar arasında bir denge oluşturma ihtiyacı doğacaktır. İş gücünüzün gelişime ihtiyaç duyduğu becerileri ve bilgileri belirleyin.
2. İhtiyaç duyulana benzer becerileri belirleyin
İhtiyaç duyulan kritik becerileri belirledikten sonra, beceri kazandırmayı biraz daha kolaylaştıracak benzer yetenekleri veya “talep edilenlerle yakından eşleşen becerileri” aramalısınız. İlgili yetkinliklere sahip çalışanlar zaten istenilenlere sahip olabilir veya ihtiyaç duyulanı hızla öğrenebilirler.
Örneğin, müşteri hizmeti deneyimine sahip biri, satış alanına sorunsuz bir geçiş yapabilir. Bunun nedeni, güçlü sözlü iletişim becerilerine ve ürününüz veya hizmetiniz hakkında ilk elden bilgiye sahip olmalarıdır.
3. Belirli beceri eğitimleri düzenleyin
Hangi departmanlarda hangi becerileri geliştirmeniz gerektiğini anladıktan sonra, çalışanlarınızın yeni becerileri geliştirmesi için gereken eğitimleri net olarak belirleyebilirsiniz.
Yeteneklerini genişletmeye istekli olanları ödüllendirmek için teşvikleri de düşünebilirsiniz. Yeni beceri kazanmalarının şirket içerisinde yeni beklentilere veya ilerlemelerine imkan oluşturacağını açıkça belirtin. Ardından, çalışanlarınız katılda daha motive olacaktır.
Çalışanlarınızın beceri setlerinde farklılıklar olacağından, farklı öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için eğitimlerin bir şekilde kişiselleştirilmesi gerekecektir. Çeşitli eğitim yöntemleri sunmak idealdir. Mevcut öğrenme platformunuz belirli türdeki beceriler için yeterli olmayabilir, bu nedenle diğer kaynaklara yatırım yapmanın zamanı gelmiş olabilir.
4. Çeşitli beceri kazandırma yöntemlerini birleştirin
Ele almayı amaçladığınız beceri türleri için farklı öğrenme stillerine ve tekniklerine sahip olmanız faydalı olacaktır. Ne kadar çok eğitim aracı ve yöntemi sunarsanız, katılım o kadar yüksek olacaktır.
Bu yöntemlerin örnekleri şunları içerir:
- İş başında eğitim – Çalışanlar, başka bir ekip için küçük projeler üstlenerek veya bir mentorluk ilişkisi yoluyla yeni bir rolün görevlerini gerçekte üstlenebilirler.
- Online öğrenme – Çevrimiçi kurslar, öğrenme sürecini hızlandırmak için her zaman ve her yerde erişilebilir oldukları için faydalıdır. Kısa süreli öğrenme avantajlıdır çünkü bir öğrenme hedefine ulaşmak için gereken net bilgilere odaklanır. Ayrıca her türden kişinin kavraması kolaydır.
- Karma öğrenme – Çevrimiçi öğrenmeyi sınıf eğitimiyle birleştirmek, tüm materyallerin kapsanmasını sağlar. Ayrıca, kişilere soru sorma ve eğitmenle etkileşim kurma fırsatı sağlar.
- Akran öğrenimi – Çalışanlar, işbirliği yaptıklarında ve gerçek senaryolar veya görev uygulamaları üzerinde düşündüklerinde birbirlerinden bir şeyler öğrenebilirler.
Kuruluşunuzda özellikle uzaktan veya hibrit çalışanlarınız varsa işgücünüzü bu sektörde ihtiyaç duyulan beceriler ile geliştirmeyi ihmal etmeyin.
5. İşbaşı eğitimi teşvik edin
İşbaşı eğitim, insanların departmanlar içinde veya arasında yeni bir role alışması için mükemmel bir yoldur. Deneyimli bir çalışanı gün boyunca takip etmek ve gözlemlemek, iş gereksinimlerinin doğru bir tasvirini sağlar. Temelde işbaşı eğitim, staj yeni bir pozisyon için kişiyi daha iyi hazırlamaya yardımcı olur.
6. Dijital becerilere odaklanın
Pandemi sırasında çalışanları evden çalışan şirketler, teknolojinin işte ne kadar bütünleyici olduğunu ve yeterli dijital becerilerin ne kadar hayati olduğunu çabucak öğrendi. Dijital ilerleme süreklidir, bu nedenle işletmeler, çalışanlarını gelişen teknolojilere uyum sağlamaya hazırlamalıdır.
Şirketler, çalışanlarına gelişen araçları kullanabilmeleri için gereken dijital becerileri öğretmeye devam etmelidir. Beceri kazandırma programlarınız, iş gücünüzü gelecekteki dijital dönüşümlere hazırlamalıdır.
7. Başarıyı ölçün ve değerlendirin
Etkili olmadığı sürece beceri kazandırma programının hiçbir anlamı yoktur, bu nedenle çabalarınızın etkisini ölçmelisiniz. Çalışanlarınız yeni becerileri uyguluyor mu? Yeni rollere geçebilirler mi?
Eğitimin etkinliğini ölçmek; anketler, tartışmalar ve eğitim sonrası değerlendirmeler dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan veri toplamakla başlar. Ardından verileri bir değerlendirme modeli kullanarak değerlendirebilirsiniz.
Ünlü Kirkpatrick’in Dört Seviyeli Eğitim Değerlendirme Modeli, bir eğitim programının etkisini ölçmek için; kişilerin tepkilerini ve yanıtlarını, elde edilen bilgi ve becerileri, yapılan davranış değişikliklerini ve iş hedefleri üzerindeki etkisini kullanır.
Beceri kazandırma programınızın ne kadar iyi çalıştığını öğrendikten sonra, iyileştirme yapmak adına onun güçlü veya zayıf yönlerini kullanabilirsiniz.
8. Hayat boyu öğrenmeyi teşvik edin
Yeni beceri kazandırma düzenli bir süreçtir, bu nedenle kuruluşunuzun sürekli öğrenme kültürünü sunması gerekir. Çalışanlarınızı fırsatları görmeye teşvik ederek sürekli öğrenmeye hevesli bir zihniyet aşılayabilirsiniz. İşe yarayan, onlara en uygun yöntemleri bulmalarını destekleyin.
Yöneticiler beceri kazanmanın değerine inanmalı ve kendi eğitimlerine aktif olarak katılmalıdırlar. Liderlerin beceri gelişiminin önemini kavradığından emin olun, böylece yeni beceri kazandırma programınızı gönülden teşvik etsinler.
9. Kendi becerilerinizi ihmal etmeyin
İK alanı da hızla değişiyor, bu nedenle güncel kalmak için yeni beceriler edinmenizgerekiyor. Bir İK uzmanı olarak kendi gelişiminize de odaklanmanız gerekir. Bölümünüzdeki yeni beceri kazanma ve geliştirme programlarının öncüsü olmanız faydalı olacaktır.
Yeteneklerinizi İK teknolojileri ve insan analitiği ile ilgili geliştirmek size ve şirketinize ileride bir avantaj sağlayacaktır.
Özetle
Yeni beceri kazandırmak çalışanlarınızın, kuruluşunuzun hedeflerine ve misyonuna katkıda bulunacak temel bir stratejidir. Şirketinizin hangi yönde ilerlediğini ve hangi becerilere ihtiyaç duyduğunu anlamak, başarılı bir beceri kazandırma programının anahtarıdır.
Bu karşılıklı fayda çalışanlar için iş güvenliği, büyüme ve işletmeniz adına daha güçlü işgücünü elde tutmayı sağlar.