Organizasyonlarda Çalışan Gelişimi Kültürü
Çalışanlar, organizasyonun önemli kaynakları arasında yer almaktadır. Bu bireylere değer verilmesi, mesleki ve bireysel gelişimlerine destek olunması organizasyonun hedeflerine ulaşma konusundaki başarısında olumlu değişimler yaşanmasına yardımcı olur. Her geçen gün kızışan rekabet ortamında, daha üst sıralarda yer almak ve sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip edebilmek için eğitim ve geliştirme departmanında çalışan insan kaynakları profesyonelleri tarafından çalışan gelişimi kültürü yaratılmak da amaçlanır.
Temel olarak incelendiğinde çalışan gelişimi; organizasyon içerisinde bulunan bireylerin, mevcut bilgilerinin ve becerilerinin arttırılması için işveren ile ortak çabasına dayanan bir süreçten oluşmaktadır. Her yaş grubundan insanın faydalanabileceği bu kariyer fırsatı, çalışanların kendi alanlarında gelişmesi ve yeni kazanımların elde edilmesi için çok çeşitli eğitim programları ve süreçleri takip eder. Bu planlama, zorunlu eğitimlerden ya da yıllık şirket toplantılardan oldukça farklı bir yapıya dayanmaktadır. Stratejinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için emek, zaman ve parasal kaynağa ihtiyaç duyulur.
Kısa süreli olan bu giderlerin, uzun vadede karşılığını fazlasıyla yerine getirdiği unutulmamalıdır. Hali hazırda çalışanlar için yapılmış maliyetin korunması ve yeni işe alım maliyetlerinin uzun ve maliyetli sürecinden kaçınılmasına yardımcı olması gibi olumlu yanları da bulunur. Çalışan gelişimi; faaliyetleri sayesinde güvenilir kaynakların yaratılması, organizasyona karşı bağlılık duygusunun geliştirilmesi ve kurumsal hedef ve standartlara ulaşılması ile mümkün hale gelir.
Çalışan Deneyiminde Gelişime Alan Oluşturmak Neden Önemlidir?
Çalışma motivasyonunun ve organizasyona olan bağlılığın artması için organizasyon yönetiminin, çalışanlara gereken saygıyı göstermesi gerekmektedir. Çünkü gelişim süreci yalnızca çalışanlar için değil bütün organizasyon üzerinde etkili olacaktır. Organizasyonun hedeflerine ulaşması için emeğini ortaya koyan çalışanların, bunun karşılığında bir şeyler beklemesi son derece olağan bir durumdur. Motivasyonun sağlanmasında para destekleyici bir faktör olsa da farklı seçenekler de vardır. Gelecekteki kariyer fırsatlarına ya da açılacak rollere çalışanların hazırlanması da motivasyonun artırılması için itici bir faktör olarak görülür.
Çalışan gelişimi, yeni bilgi ve becerilerin kazanılması için gereken motivasyonu sağlayarak, benzersiz bir organizasyon kültürü yaratmaktır. Profesyonel büyüme haricinde kişisel gelişim alanın da önemli etkileri bulunmaktadır. Bu alanda yapılan faaliyetler, olası olumsuz koşullar ve beklenmeyen durumlara karşı hazırlıklı olunmasına yardımcı olur. Organizasyonların gelişim planlarında, eğitime zaman ve bütçe ayrılması karşısında çalışanlarda bir gurur duygusu oluşmaktadır. Eğitimlere katılım beraberinde çalışanlara sorumluluk yüklemektedir. Böylece bilgi ve beceri seviyesinin artmasını sağlar. Çalışan gelişimi, kişinin kendini değerlendirmesi için de iyi bir yöntemdir. Çalışan bireylerin, kendi eksik olduğu noktaları ve daha iyi olmak istediği konuları belirlemesi; performansını iyileştirmesine ve geleceğe karşı hazırlıklı olmasına yardımcı olmayı amaçlar. Çalışan deneyiminde, gelişime alan oluşturulması çalışan bağlılığını artırması ve olumsuz koşullarda bile aynı hevesle sorunlar karşısında durması için önemlidir. İş gücünde azalma sorununun aşılması, etkileşimin artması ile çalışanlar arasında güçlü bir bağ kurulması açısında oldukça etkilidir.
Çalışan Gelişiminde En İyi 5 Trend
İnsan kaynakları profesyonelleri, çalışan gelişimi konusunda dikkat edilmesi gereken beş önemli trende göz atalım.
- Y (Milenyum) Kuşağı Değer Eğitimi: Y kuşağının, iş gücündeki hacminin artması ile eğitim departmanlarının beklentileri yükseliyor. Bu jenerasyon için öğrenme süreci mecburi olarak görülmemektedir. Tam aksine yapmak istedikleri bir gelişim faaliyeti olarak görülmektedir. Yapılan anket sonucunda Y kuşağı için çalışanlara sağlanan en önemli faydanın eğitim ve gelişim olduğu belirtilmektedir.
- Elektronik Öğrenme Hala En Üst Sıralarda: Eğitim alanında adeta bir devrim yaratan bu yöntem, en çok tercih edilen seçenekler arasında yer almaktadır. Organizasyonun bütün çalışanları için eğitim son derece faydalı sonuçlar doğurmaktadır. Kısıtlı bütçe ve zaman için en iyi alternatiflerdendir.
- Karma Öğrenme Zorunluluğu: Elektronik öğrenme, her ne kadar kolay ve sevilen bir alternatif olsa da iş gücünün geliştirilmesi için gereken bütün bilgi açığının kapanmasını sağlayamamaktadır. İyi bir başlangıç için tercih edilse de devamında alanında uzman bir eğitimci ile iş başında eğitim yapılması bu stratejinin daha sağlam olmasına yardımcı oluyor.
- Mikro öğrenmenin Ortaya Çıkması: Günümüzde iş yerlerinde ayrıntıya dikkat etme ihtiyacının artması karşısında, dikkat süresinin giderek azalması gibi bir zıtlık ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu trend çalışanların iş sorumluluklarının yerine getirilmesi için oluşturulan bir öğrenme yöntemi olarak ortaya çıkıyor. Kısa aralıklar ile işlenen konular, bilinmesi ve ayrıntılara odaklanılmasını sağlamaktadır.
- Kontrol Yerine Koçluk: Çalışanlar, yönetilmek yerine kendisine koçluk yapılmasını tercih ediyor. Bu yöntem geri bildirimler ile gelişme ve performansın iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Yöneticilerin iyi bir mentor olabilmeleri için de bu eğitimden faydalanmaları gerekmektedir.
Çalışanları Geliştirmek için Temel Taktikler
Organizasyonların en önemli varlıklarından biri olan çalışanların geliştirilmesi için farklı yöntemler vardır. Organizasyonun hedeflerine ulaşması, kurumsal becerilerin artırılması ve performansının artırılması için çalışan gelişimi kültürü ile motivasyon artırılabilmektedir. Bunun için:
- Başlangıçtan itibaren hedeflenen başarıya ulaşılması için eğitim faaliyetlerine önem vermelisiniz.
- Çalışan gelişiminde teşvik edici etki göstermek için iyi bir örnek oluşturmalısınız.
- Bireysel gelişim planları oluşturulmalı; hedefe ulaşma yollarının ve zorluklarının üstesinden gelmenin yollarını belirlemelisiniz.
- Performans metrikleri ile ölçülebilir yeni adımlar belirleyerek, somut hedeflere ulaşmak için motivasyon yaratmalısınız.
- Simülasyon ile işyeri senaryoları oluşturarak, sorun çözme konusunda gerçekçi uygulamalar kullanılması etkili hazırlık süreci geliştirmelisiniz.
- Geri bildirimler ile yıl boyu gelişmeyi teşvik etmelisiniz.
- Çalışanları daha üst düzey sorumluluklar ile görevlendirmelisiniz.
- Yeni bir perspektif kazanılmasına yardım etmek için koçluk yapmalısınız.
- Çalışanların ilerlemesini ciddiye alındığını gösterilmesi için; doğru bir ölçme yöntemi kullanmalısınız.
- Çalışan gelişimi sürecinin planlara uygun bir şekilde ilerletilmesini sağlamak için doğru ölçüde kaynak ayrılmasına özen göstermelisiniz.
- Çalışanların organizasyon içerisinde tutulabilmesinin sağlanması için uygun mekanizmalar planlamalısınız.
- Profesyoneller ile ağ kurmasına yardımcı olarak, zorlukları çözmede ekstra destek ve tavsiyelere erişim şansını artırmalısınız.
- Öğrenme, paylaşma ve ekip çalışması süreçlerinin gelişmesine yardımcı olmak için örgütsel yapının sert engellerini ortadan kaldırarak, işbirliği sağlamalısınız.
Çalışan Gelişimi Planı Nasıl Oluşturulur?
Çalışanların kişisel ve profesyonel anlamda ilerleyebilmesi için çalışan gelişim planı faydalı olmaktadır. Somut adımlı planlar ile kısa ve uzun vadeli hedeflere ulaşılabilmektedir. Çalışan gelişimi kültürü oluşturulması için gereken adımları belirlerken, organizasyon ve çalışan hedefleri çalışan gelişim planının oluşturulması için önemli bir yer tutar. Etkili ve doğru bir plan yapılması için:
- İş Konusundaki Hedeflerinizi Düşünün: İlk adım olarak gerçekçi bir zaman çizelgesi oluşturulması gerekmektedir. Hedeflere ulaşmak için çalışanların bireysel yetenek ve bilgileri düşünülmelidir. Zayıf olan yetenek ve bilgilerin güçlendirilmesi için listeleme yönteminden yararlanılması fayda sağlar. Uzun ve kısa dönem olarak süreçleri ikiye ayırarak hedeflerin gözden geçirilmesine özen göstermelisiniz.
- Çalışanlarınızın Kişisel ve Profesyonel Hedeflerini Planlarınıza Ekleyin: İşbirlikçi yaklaşıma sahip çalışanların kişisel ve profesyonel hedefleri dikkate alınmalıdır. Bu hedeflere ulaşılması için yardımcı olacak beceriler ve hedeflere ulaşılması için fırsat sağlanmalıdır. Bireysel görüşmeler ile faydalı tavsiyelerde bulunmak etkili seçenekler arasında yer almaktadır. Çalışan hedefleri ve organizasyon hedeflerini uyumlu hale getirmek için ihtiyaç ve taleplerin bir araya getirilmesi gerekmektedir.
- Kaynaklar için Listeleme Yönteminden Faydalanın: Mesleki ve kişisel hedeflerin listesini çıkararak, çalışanların uygun kaynağa götürülmesini sağlamalısınız. Gelişime teşvik etmek için farklı eğitim alternatiflerinden iyi bir program oluşturabilirsiniz.
- Açık ve Öğretici Bir Eylem Planı Tasarlayın: Organizasyon ve çalışanların hedefleri doğrultusunda uygun kaynak ve yöntemlerin belirlenmesinden sonra bu son adımda açık ve öğretici bir plan yaparak düzenlemeler gerçekleştirilebilir. Her adımda zaman çizelgesine bağlı kalınması için görüşmelerin ardından uygun bir tarih belirlemelisiniz. Planın her adımını sıkı sıkıya inceledikten sonra insan kaynakları profesyonellerinin görüş ve onaylarının alınması da daha sağlıklı bir süreç için dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.
Çalışanlarınız onlara yatırım yaptığınızı gördüklerinde size ve organizasyona olan güvenleri ve bağlılıkları artacaktır. Bu verimi, yaratıcılığı ve kazancı artırır. Ekibinizin organizasyona ve kendi işlerine olan bağlılığını ölçmek ister misiniz? Çalışanlarınızın gelişime açık alanlarını keşfederek ekibinizi güçlendirin. Çalışanlarınızın bağlılığını gösterecek kriterlerin neler olduğunu öğrenmek ve Ücretsiz Çalışan Bağlılığı Anketi için şimdi tıklayın.