Geliştiren Organizasyon Test Soruları
Geliştiren organizasyon test soruları nedir, ekipteki kişilerin bireysel gelişimi, organizasyonu hangi açılardan etkiler? Son birkaç yazımda “çalışan gelişimi” ve “geliştiren organizasyon” üzerinde duruyorum. Çalışan bağlılığı parametrelerini yüksek oranda etkileyen bu konu organizasyonların kendilerine bakma süreçlerinde kritik bir yer tutuyor. Organizasyonun, çalışanın insan olarak gelişmesini sağlayan, yeni kapılar açan, öğrenmeyi teşvik eden bir kültürü olması, ayrılanlar (daha iyi koşullarla) olsa bile parlak yeni gelenlerin bu kültüre katılmalarını da kolaylaştırıyor.
Geliştiren bir organizasyon olup olmadığınızı merak ediyor musunuz?
Geliştiren bir organizasyon olup olmadığınızı merak ediyor musunuz? Bunun için bazı soruları bir araya getirdim… Eğer sizin çalışanlarınız bu sorulara olumlu yanıt verebiliyorsa geliştiren bir organizasyon olmaya doğru yol alıyorsunuz demektir..
- Organizasyonunuz, çalışanlarına kendilerini geliştirecekleri, hem şirket hedefleri hem de çalışanın kişisel hedefleri açısından anlamlı bir kişisel gelişim alanı bulmalarına yardımcı oluyor mu?
Burada “şirket hedefleri” ile “kişisel hedefleri” ayırmıyor, bu iki alanı birbirine yaklaştırmaya çalışıyoruz. Çalışan bu iki alanı ortak olarak olumlu etkileyebilecek bir gelişim alanı bulabiliyor, bunu müdürü veya insan kaynakları ile paylaşabiliyor, bunun üzerine çalışabiliyor mu? Eğer bu gelişim alanını ortaya çıkarabilecek ve takibini yapabilecek bir süreç ve kültür oluşmuşsa geliştiren organizasyona doğru yaklaşıyoruz.
- Bu gelişim noktaları konusunda bilgi sahibi olan ve çalışanın gelişimini takip eden kişiler var mı?
Çalışanın gelişimi ile ilgili müdürü, insan kaynakları ve çevresindeki yakın çalışma arkadaşlarından bu süreci bilen ve izleyenler var mı, bu gelişim konusu olumlu bir izleme ile takip ediliyor mu? Çalışanlar rahatça birbirleriyle gelişim alanlarını paylaşabiliyorlar mı? Hatta bu konuda “yapılacaklar” listelerini bile birbirleriyle paylaşıp birbirlerine hoş bir gelişim baskısı kurabiliyorlar mı? Biliyoruz ki ekip dinamikleri içinde “mahalle baskısının” bir yeri var ve çalışan hedeflerini sadece kendine ve müdürüne değil, daha geniş bir çalışan grubu ile paylaştığında bu hedeflerin gerçekleştirilme ihtimali de artıyor.
- Çalışanlar bu gelişim noktalarındaki sınırlamaları ve sorunları aşmaları gerektiğinde destek alabiliyorlar mı? Bu desteği açıklar ve tanımlar mısınız?
Çalışanlar kendi gelişim alanlarına odaklanırken destek alabilecekleri süreçleri de yaratmak önem kazanıyor. Davranışlarla ilgili gelişim alanı çalışmalarında kişi kiminle konuşabilir, kimden destek alabilir, belli mi? Bu konu teknik bir gelişim alanı olduğunda daha kolay halledilebiliyor, daha kıdemli veya uzman çalışan mentör olarak atanabiliyor, bu yaklaşımı davranış gelişimleri için de uygulamak mümkün mü?
- Kişiler bu gelişim alanlarında ilerlemek için rutin olarak günlük veya haftalık çalışıyorlar mı?
Organizasyonda rutin alışkanlıkların yerleşmiş olması çok önemli, örneğin gelişim alanları ile ilgili haftalık eylemlerin biliniyor olması ve takip edilmesi bu kültürün yerleşmesini de sağlıyor.
- Çalışan bu gelişim alanlarını belirledikten sonra bunu bir “eylem” planı ile destekleyebiliyor mu?
- Çalışanlar kendilerinin daha iyi bir versiyonu haline geldiklerinde bu görülüp teşvik ediliyor mu, takdir ediliyorlar mı ve hazır olduklarında daha da gelişmeleri için önlerine imkanlar sunuluyor mu?
Takdir bu sürecin ayrılmaz bir parçası olmalı, bu olduğunda sadece iç motivasyon değil dış ve ekip içi motivasyon da çalışanın ilerlemesini hızlandırır. İlerleyen, başarılı olan çalışanların hep birlikte takdir edilmesi ve bu gelişim başarılarına göre yeni alanların ve yeni gelişim süreçlerinin doğal bir şekilde ortaya çıkması geliştiren organizasyonun bir özelliğidir.
Sizin organizasyonunuz çalışan bağlılığı uzmanı ve geliştiren bir organizasyon olmaya ne kadar yakın?
Doğru oluşturulmamış bir şirket kültürünün size neler kaybettirebileceğini farkında mısınız? Hemen daha fazla bilgi almak için okuyun!
Kaynak: https://www.bertayfisekci.com/2021/02/06/calisan-bagliligi-gelistiren-organizasyon-test-sorulari/