Başarılı Bir Ekip Kurmak İçin 10 İpucu
Birlikte çalışmanın getirdiği bazı zorluklar bulunsa da iletişim kurma, birbirini anlama, etkili bir iş bölümü gibi konularda, iyi bir ekip olmanın faydası çok net bir şekilde görülebilir. Tüm bu faydalardan yararlanmak için öncelikle “Ekip nasıl kurulur?” sorusunun yanıtını araştırmak gerekir. Belli ihtiyaçlar ve standartlara göre kurulan bir ekip, güçlü iletişimi ile tüm işlerin üstesinden gelebilir. Bu doğrultuda işe alımdan ekibi yönetmeye kadar tüm alanlarda daha başarılı performans elde etmek de mümkündür. Doğru bir ekip kurmanın püf noktalarını bilmek, bu konuda size kolaylık sağlar. Ekip kurma aşamaları, ekip liderliği gibi konularda kendinizi geliştirerek işlerinizde verimlilik elde edebilirsiniz.
Ekipteki kişilerin istekli bir şekilde çalışması, sizin en büyük motivasyonunuz olabilir. Bunu da birbiriyle uyumlu çalışanları bir araya getirerek ve onları etkili bir şekilde yöneterek elde edebilirsiniz. Sahip olduğunuz liderlik vasıflarınızı işi yönetme ve ekibe öncü olma doğrultusunda kullandığınız takdirde, çalışanlarınızın yol göstericisi olabilirsiniz. İşte başarılı bir ekip kurmak için 10 ipucu şöyle;
- İşe Alım ve Alışma Süreci Desteği
“İyi bir ekip nasıl kurulur?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, öncelikle işe alacağınız kişileri doğru seçmelisiniz. İşe alım yaparken adayları bireysel olarak değerlendirdikten sonra birbirleriyle uyumlu olup olamayacaklarını da düşünmelisiniz. İşe aldıktan sonra ise belli bir süre oryantasyon eğitimi vererek işle ilgili bilgi vermeli ve tüm detayları anlatmalısınız.
- Vizyonu Net Bir Şekilde Belirlemek ve Ekibi Buna Entegre Etmek
Vizyonunuzu çok açık bir şekilde belirlemek, size çalışma alanınız ve tarzınız konusunda keskin sınırları olan bir çerçeve sunar. Bu çerçeveyi ekibe tüm detaylarıyla anlatmalı ve onların da bu doğrultuda hareket etmesini sağlamalısınız. Bu sayede kriz anlarında nasıl bir taktik uygulamanız gerektiğiniz tüm ekip olarak bilebilirsiniz.
- Farklı Fikirlere ve Bakış Açılarına Açık Olmak
Ekip içinde bir konuda farklı fikirler ortaya çıkabilir veya bir konuda ortak karar alınamayabilir. Bu noktada her ekip üyesinin fikrini özgürce söyleyebileceği bir ortam yaratmaya özen göstermelisiniz. Bir ekip üyesi, diğer ekip üyesi arkadaşının bakış açısını dinleyerek yeni kazanımlar elde edebilir.
- Her Zaman Yola Devam Etmek
Ekip üyeleriniz bir başarı elde ettikten sonra “biz artık tamamız” demek yerine kendilerini geliştirmeye devam etmeli. Her zaman gelişmeye ve yeniliğe açık kişilerle başarılı bir ekip oluşturma avantajına sahip olabilirsiniz. Başarıları kutlamak önemli; ancak işe devam edip daha iyisini yapabilme potansiyeli de boşa gitmemeli.
- Farklılık ve Çeşitlilik
Ekip üyelerinizin birbirinden farklı özelliklere sahip olması, size daha etkili bir ekip çalışması imkanı sunar. Her biri bir yeteneği ile öne çıkar; bu da iş bölümü konusunda size kolaylık sağlar. Ekip içinde çeşitlilik oluşturmaya özen göstermelisiniz.
- Teknoloji ile Hızlı Ekip İletişimi
Ekip içinde yer alan üyelerin birbirleriyle hızlı bir şekilde iletişim kurması, işlerin aksamaması açısından oldukça önemli. “Başarılı bir ekip nasıl oluşturulur?” sorusuna verilebilecek en önemli yanıtlardan biri, etkili iletişimdir. Teknolojinin size sunduğu nimetlerden yararlanarak ekip içi iletişimi daha güçlü kılabilirsiniz.
- Ekip Üyelerini İyi Tanımak
Ekip içinde yer alan herkesi çok iyi tanımanız oldukça önemli. Her üyenin güçlü ve gelişime açık olduğu yönlerini aklınıza kazımalı ve bu doğrultuda etkili bir iş bölümü yapmalısınız. Belli bir görevi daha iyi yönetebilecek kişileri ve hangi konularda kimlerin eksik olduğunu bilmek, size ekip yönetimi konusunda kolaylık sağlar.
- Dili Yıkıcılık Değil Yapıcılık Üzerine Kurmak
Herhangi bir sorun veya aksaklık yaşandığında hem siz hem de ekip üyeleriniz, her zaman yapıcı bir dil kullanmaya alışkanlık haline getirmelisiniz. Hatalar her zaman olacak; önemli olan bunların tekrarlanmaması için motive olmaktır. Başarılı ekip yönetimi için bu konuda öncü siz olmalısınız.
- Takdir Etmenin Gücü
Bir başarı sonunda ekip üyelerinizi takdir etmek, motivasyonları açısından oldukça önemlidir. Sadece sonuçları değil süreçleri takdir etmeyi de lütfen es geçmeyin. Daha verimli bir çalışma ortamı kurmak için takdir kültürünü yaygın hale getirmenin faydalarını hem kısa hem de uzun vadede görebilirsiniz.
- Teşekkür Kültürünün Önemi
Teşekkür kültürü daha sağlıklı bir çalışma ortamı elde etmenizi sağlar. Başarılı ekiplerin özellikleri arasında birbirine saygı duyma, takdir ve teşekkür etme kültürü çok önemli bir yerdedir.
İşlerine yüksek bağlılık gösteren çalışanlar işletmelerinin gerçek potansiyelini açığa çıkarırlar. Çalışan bağlılığı yüksek olan bir ekibin başarılı olması kaçınılmazdır ve varlığı işletmenin kazancı ile doğrudan ilişkilidir. Çalışanlarınızın bağlı olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Çalışanlarınızın bağlılığını gösterecek kriterlerin neler olduğunu öğrenmek ve ücretsiz çalışan bağlılığı anketinize randevu almak için şimdi tıklayın.
