Aldığınız Geri Bildirimi Hemen Sınıflamanız Gereken 3 Kategori
Geri bildirimi aldınız, canınız sıkıldı, doğru olmadığını, adil olmadığını, bunu hak etmediğinizi düşündüğünüz ilk anda… Bunu değerlendirmek üzere şu 3 sepetten koyacak olursak neler olurdu? Sorunu & geri bildirimin kökenindeki mesajı anlamak ne kazandırır? Bertay Fişekçi’ nin “Thanks for The Feedback” kitabından yola çıkarak kaleme aldığı bu keyifli yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Harika bir kitap okuyorum, bu zamanda bana bazı konuları düşünmemde yardımcı oluyor. Tavsiye ederim.
Bu kitapta faydalı gördüğüm ve küçük önerilerle gerçek hayatta uygulanabilecek bazı bölümleri paylaşmak istiyorum. Bu yazıda geri bildirim aldığınızda hemen reaksiyon göstermeden ilk anda sınıflayarak atacağınız 3 kategoriyi paylaşıyorum.
Geri bildirimi aldınız, canınız sıkıldı, doğru olmadığını, adil olmadığını, bunu hak etmediğinizi düşündüğünüz ilk anda… Bunu sonra değerlendirmek üzere şu 3 sepetten birine sokalım önce geri bildirimi:
Amacı size yardımcı olmak olan geri bildirimler
Gelen geri bildirimi tekrar düşünün, amacı sizin ilerlemeniz, sizin ilişkinizi ilerletmeniz, sizin bölüme daha faydalı olmanız, sizin yanlış anlaşılmamanız için söylenmiş olabilir mi? Veya sizi olası bir tehlikeden korumak için söylenmiş olabilir mi? Müdürünüz sizin göremeyeceğiniz bilemeyeceğiniz bir bilgi üzerinden sizi uyarıyor veya sizi belli bir konuda yönlendirmek istiyor olabilir mi? Sizin kulağınıza o anda saçma gelen bir ifade aslında sizin iyiliğiniz için söylenmiş olabilir mi?
Amacı geri bildirim verene ve ilişkiye fayda getirmek olan geri bildirimler
Geri bildirim veren size kızgın olduğu, yalnız hissettiği, hayal kırıklığı içinde olduğu veya sizin tarafınızdan acıtıldığı için geri bildirim veriyor olabilir. Örnek olarak “Beni yok saydığını hissediyorum” demek yerine “Çok seyahat ediyorsun” diyebilirler. Geri bildirim tabii ki sizinle ve sizin davranışınızla ilgilidir. Fakat dikkat edilmezse altında yatan asıl sebebi görmek kolay olmayabilir. Örneğin bu durumda siz seyahatleri azaltabilirsiniz, fakat onun yerine arkadaşlarınızla dışarıda daha çok zaman geçirmeye başlayabilirsiniz. Bu durumda aslında siz onun “bildirimini” ve “koçluğunu” almış gibi hissetseniz de aslında asıl mesajı kaçırmış olabilirsiniz. Buna benzer şekilde bir şey söyleyip başka bir şey ima eden iletişim biçimi ülkemizde ve kültürümüzde çok yaygın. Acaba müdürünüzün size verdiği en son geri bildirimin içinde başka nasıl mesajlar olabilir?
Amacı organizasyona/ekibe/aileye veya başka birine yardımcı olmak olan geri bildirimler
Bazen geri bildirimler veren ve alanın ötesinde daha farklı grupları, ekipleri, şirketleri hedefliyor olabilir. Örneğin müdürünüz size daha yüksek bir performans notu vermek istese de ekip dinamiklerini ve adaleti kendince bozmamak için bunu yapmamış olabilir. Veya borç ödemelerinizi geciktirdiğinizi bilen ve bunu dert etmeyen bir arkadaşınız, ortak bir arkadaşınızın bu konudaki sıkıntısını size iletebilir.
Sorunu & geri bildirimin kökenindeki mesajı anlamak için gerçek çıkarları anlamanız gerekir. Bunun için de geri bildirim verenin pozisyonunu değerlendirip belli sorularla daha derine gitmek, daha “anlama amaçlı” sorular sormak ve gelen geri bildirimin bu üç gruptan hangisine girdiğini hemen analiz edip oradan devam etmek uygun olacaktır.
Bertay Fişekçi
Engage & Grow Koçu